Luty 2019
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Z branży
  • Dieta- sposób na zdrowie i figuręDieta- sposób na zdrowie i figurę
    Jak wiemy, większość osób podąża za tym, aby być zdrowym i zarazem mieć piękną figurę, która będzie podziwiana przez wiele osób. Dieta, zazwyczaj jest to najlepszy, najskuteczniejszy sposób na to, …
  • Sport to zdrowieSport to zdrowie
    Często mówimy, że sport to zdrowie. Jednakże, niewielu z nas wnika w prawdziwe znaczenie tego powiedzenia. Dlatego też, dziś postaramy się wyjaśnić, dlaczego aktywność fizyczna sprzyja temu, że czujemy się …
  • Medycyna estetyczna to przyszłość medycynyMedycyna estetyczna to przyszłość medycyny
    Mało kto wie, że aktywność fizyczna jest najlepszą metodą zapobiegania wielu chorobą zwłaszcza w średnim wieku, a także pomaga w szybszym powrocie do zdrowia. Ludzie jednak nie lubią ćwiczyć. Tłumaczą …

Celiakia, czyli choroba układu pokarmowego

Wielu osobom trudno jest wyobrazić sobie śniadania bez zwyczajowej kromki chleba. Okazuje się jednak, że jest coraz więcej osób, dla których jedzenie zwykłego pieczywa może być po prostu niezdrowe. Są to osoby chore na celiakię. Choroba ta wciąż jest trudna do zdiagnozowania, dlatego wiele osób żyje z nią, nawet o tym nie wiedząc. Ludzie ci często skarżą się na przemęczenie, jednak dopiero po wielu badaniach lekarze wykrywają u nich właśnie celiakię. Schorzenie to polega na nieprawidłowym przyswajaniu glutenu. Jest to składnik odżywczy, który występuje w większości zbóż: pszenicy, życie. Z tego powodu osoby chorujące na celiakię muszą unikać wszelkich produktów zawierających takie właśnie mąki. Nie mogą więc jeść zwykłego chleba, a jedynie pieczywo bezglutenowe, wypiekane z mąki ryżowej lub kukurydzianej. Ludzie ci nie mogą także spożywać takich produktów jak na przykład sosy zagęszczane mąką, ciasta niewiadomego pochodzenia. Mogą natomiast jeść ciasta z mąki ryżowej. Oczywiście osoby te nie mogą także pić piwa, bo t przecież również warzone jest na bazie zboża. Celiakia często jest mylona z alergią na gluten, jednak jest to zupełnie inna choroba i wymaga nieco innego sposobu leczenia. Choć w obu przypadkach odpowiednia dieta jest kwestią kluczową.

Leave a Reply