Czerwiec 2019
P W Ś C P S N
« sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Z branży
  • Zdrowie- co wiesz na jego temat?Zdrowie- co wiesz na jego temat?
    Ludzie nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowie i nasze samopoczucie. Często więc można dostrzec, iż ktoś lekceważy je. Taki widok może być dla nas nieprzyjemny, …
  • Nowinki medyczneNowinki medyczne
    Wielu z nas interesuje się medycyną, która niewątpliwie jest bardzo ciekawą dziedziną nauki. Dotyczy ona przecież nas wszystkich. Jeżeli jesteśmy ciekawi tego, co nowego dzieje się w świecie medycyny to …
  • Zwiazki o budowie alkoholi trzeciorzedowychZwiazki o budowie alkoholi trzeciorzedowych
    Leki tej grupy, podobnie jak niektórych innych grup, mają obecnie znaczenie historyczne. Wspominamy o nich ze względów toksykologicznych i ciekawszych aspektów działań niepożądanych. Wodzian amylenu (Amylene hydrate), trzeciorzędowy alkohol otrzymywany …

Celiakia, czyli choroba układu pokarmowego

Wielu osobom trudno jest wyobrazić sobie śniadania bez zwyczajowej kromki chleba. Okazuje się jednak, że jest coraz więcej osób, dla których jedzenie zwykłego pieczywa może być po prostu niezdrowe. Są to osoby chore na celiakię. Choroba ta wciąż jest trudna do zdiagnozowania, dlatego wiele osób żyje z nią, nawet o tym nie wiedząc. Ludzie ci często skarżą się na przemęczenie, jednak dopiero po wielu badaniach lekarze wykrywają u nich właśnie celiakię. Schorzenie to polega na nieprawidłowym przyswajaniu glutenu. Jest to składnik odżywczy, który występuje w większości zbóż: pszenicy, życie. Z tego powodu osoby chorujące na celiakię muszą unikać wszelkich produktów zawierających takie właśnie mąki. Nie mogą więc jeść zwykłego chleba, a jedynie pieczywo bezglutenowe, wypiekane z mąki ryżowej lub kukurydzianej. Ludzie ci nie mogą także spożywać takich produktów jak na przykład sosy zagęszczane mąką, ciasta niewiadomego pochodzenia. Mogą natomiast jeść ciasta z mąki ryżowej. Oczywiście osoby te nie mogą także pić piwa, bo t przecież również warzone jest na bazie zboża. Celiakia często jest mylona z alergią na gluten, jednak jest to zupełnie inna choroba i wymaga nieco innego sposobu leczenia. Choć w obu przypadkach odpowiednia dieta jest kwestią kluczową.

Leave a Reply