Październik 2018
P W Ś C P S N
« sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Z branży
  • Medycyna fizykalnaMedycyna fizykalna
    Jest to rodzaj medycyny, który ściśle związany jest z fizjoterapią. Pacjentowi pomaga się poprzez wykonywanie różnego rodzaju zabiegów oraz ćwiczeń na jego ciele. Dzięki temu możliwe jest usprawnienie różnych partii …
  • Wybryk medycynyWybryk medycyny
    Wiele razy słyszałam w gazecie wybryk medycyny. Według lekarzy jest to taka choroba, taki jej objaw, z którym nikt się jeszcze nie spotkał, a które niestety czasami występuje. Lekarze na …
  • Zabiegi kosmetyczne dla mężczyznZabiegi kosmetyczne dla mężczyzn
    W dzisiejszych czasach nie tylko kobiety dbają o swój ładny wygląd i wizerunek. Z początku zadbany mężczyzna kojarzył się wszystkim z inną orientacją seksualną, jednak z czasem wszystkie kobiety zaakceptowały …

Celiakia, czyli choroba układu pokarmowego

Wielu osobom trudno jest wyobrazić sobie śniadania bez zwyczajowej kromki chleba. Okazuje się jednak, że jest coraz więcej osób, dla których jedzenie zwykłego pieczywa może być po prostu niezdrowe. Są to osoby chore na celiakię. Choroba ta wciąż jest trudna do zdiagnozowania, dlatego wiele osób żyje z nią, nawet o tym nie wiedząc. Ludzie ci często skarżą się na przemęczenie, jednak dopiero po wielu badaniach lekarze wykrywają u nich właśnie celiakię. Schorzenie to polega na nieprawidłowym przyswajaniu glutenu. Jest to składnik odżywczy, który występuje w większości zbóż: pszenicy, życie. Z tego powodu osoby chorujące na celiakię muszą unikać wszelkich produktów zawierających takie właśnie mąki. Nie mogą więc jeść zwykłego chleba, a jedynie pieczywo bezglutenowe, wypiekane z mąki ryżowej lub kukurydzianej. Ludzie ci nie mogą także spożywać takich produktów jak na przykład sosy zagęszczane mąką, ciasta niewiadomego pochodzenia. Mogą natomiast jeść ciasta z mąki ryżowej. Oczywiście osoby te nie mogą także pić piwa, bo t przecież również warzone jest na bazie zboża. Celiakia często jest mylona z alergią na gluten, jednak jest to zupełnie inna choroba i wymaga nieco innego sposobu leczenia. Choć w obu przypadkach odpowiednia dieta jest kwestią kluczową.

Leave a Reply