Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Z branży
  • Diagnostyka i jej znaczenieDiagnostyka i jej znaczenie
    Współczesna medycyna jest bardzo zaawansowana i niezwykle dobrze rozwinięta. Jako dziedzina nauki może podlegać różnym podziałom, które uwzględniają wiele czynników i aspektów. Jedną z niezwykle ważnych gałęzi medycyny ogółem, jest …
  • Medycyna się rozwinęłaMedycyna się rozwinęła
    Medycyna się rozwinęła, można nieraz usłyszeć w wiadomościach. W takiej sytuacji możemy się zastanowić, o co z tym chodzi. Nie każdy z nas ogląda wiadomości, niektórych to po prostu nie …
  • Stały nadzór lekarzaStały nadzór lekarza
    Niewielu ludzi tak naprawdę w pełni zdaje sobie sprawę z tego, jak istotną rolę w naszym życiu odgrywa fakt, że jesteśmy pod stałym nadzorem lekarza. W dzisiejszych czasach bowiem niezwykle …

Jak uniknąć efektu jojo

Głównie, dlatego że można go łatwo zakonserwować przy użyciu soli. Pozawalało to na zachowanie jej świeżości przez dłuższy czas, co równało się z jej transportowaniem na tereny odległe od brzegu morza nawet o kilkaset kilometrów. Początkowo w polskiej kuchni nie wykorzystywano owoców morza. Chodziło tu głównie o ich krótki czas spożycia. Marnowanie żywności było dużą stratą dla wszystkich mieszkańców gospodarstwa. Innym bardzo charakterystycznym elementem polskiej kuchni są niewątpliwie zupy. Są one łatwe i tanie w przyrządzaniu. Wystarczy odpowiednia ilość wody, warzyw czy owoców, zioła i kawałek mięsa. Zupę można przygotować niemalże z wszystkiego. Ponadto są one bardzo zdrowe i pożywne. Jedyną tłustą rzeczą, jaka się w niej znajdzie to korpus czy inny kawałek mięsa, który nadaje całemu daniu wyrazistego smaku. Do tradycyjnych polskich zup zaliczamy między innymi: barszcz biały(przygotowany na zakwasie), barszcz czerwony(przyrządzony z czerwonych buraków), żurek(robiony na kwasie chlebowym i z kawałkami wędzonego mięsa), kapuśniak(z kwaszoną kapustą), zupa ogórkowa(podstawą są kiszone ogórki), grochówka(z gotowanym grochem), zupa grzybowa czy flaki wołowe.

Leave a Reply