Grudzień 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Z branży
  • Zadbanie o zdrowie dzieciZadbanie o zdrowie dzieci
    Dla każdego rodzica najważniejszymi osobami na świecie stają się przede wszystkim własne dzieci, które są naszą krwią z krwi. Dlatego też coraz częściej zaczynamy poszukiwać dla siebie odpowiednich rozwiązań, które …
  • Dom opieki z rehabilittacjąDom opieki z rehabilittacją
    Dom opieki z rehabilitacją dla seniorów. Niski przyrost naturalny w Polsce skutkuje tym, że polskie społeczeństwo starzeje się w szybkim tempie. Przybywa więc seniorów i w piramidzie wieku Polaków zaczynają …
  • Kierunek lekarskiKierunek lekarski
    Wybór odpowiedniego kierunku studiów w dzisiejszych czasach nie jest łatwy. Nie każdy kierunek gwarantuje nam zatrudnienie. Są jednak takie kierunki, po których praca znajdzie się zawsze. Do tych kierunków należy …

Jak uniknąć efektu jojo

Głównie, dlatego że można go łatwo zakonserwować przy użyciu soli. Pozawalało to na zachowanie jej świeżości przez dłuższy czas, co równało się z jej transportowaniem na tereny odległe od brzegu morza nawet o kilkaset kilometrów. Początkowo w polskiej kuchni nie wykorzystywano owoców morza. Chodziło tu głównie o ich krótki czas spożycia. Marnowanie żywności było dużą stratą dla wszystkich mieszkańców gospodarstwa. Innym bardzo charakterystycznym elementem polskiej kuchni są niewątpliwie zupy. Są one łatwe i tanie w przyrządzaniu. Wystarczy odpowiednia ilość wody, warzyw czy owoców, zioła i kawałek mięsa. Zupę można przygotować niemalże z wszystkiego. Ponadto są one bardzo zdrowe i pożywne. Jedyną tłustą rzeczą, jaka się w niej znajdzie to korpus czy inny kawałek mięsa, który nadaje całemu daniu wyrazistego smaku. Do tradycyjnych polskich zup zaliczamy między innymi: barszcz biały(przygotowany na zakwasie), barszcz czerwony(przyrządzony z czerwonych buraków), żurek(robiony na kwasie chlebowym i z kawałkami wędzonego mięsa), kapuśniak(z kwaszoną kapustą), zupa ogórkowa(podstawą są kiszone ogórki), grochówka(z gotowanym grochem), zupa grzybowa czy flaki wołowe.

Leave a Reply