Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Z branży
  • Lecz się samLecz się sam
    Czy samodzielne leczenie jest możliwe. Dzisiaj rzadko ludzie mają czas, aby stać w kolejkach do lekarza, chociaż w wielu przypadkach po prostu wyboru większego nie mają. Okazuje się jednak, że …
  • Szczepienia i ich mechanizm działaniaSzczepienia i ich mechanizm działania
    Szczepienia mają charakter działań profilaktycznych, ponieważ pozwalają na zapobieganie rozwojowi choroby w bliskiej przyszłości. Nikogo więc nie dziwi, propagowanie konieczności szczepień dzieci przed odrą, czy durem brzusznym, a także przyjmowanie …
  • Ziołowe preparatyZiołowe preparaty
    Coraz częściej obserwuje się powstanie nowych aptek w naszym kraju, które oprócz tego że sprzedają farmaceutyki przepisywane przez lekarza to maja w swojej ofercie także preparaty ziołowe stosowane na różne …

Jak uniknąć efektu jojo

Głównie, dlatego że można go łatwo zakonserwować przy użyciu soli. Pozawalało to na zachowanie jej świeżości przez dłuższy czas, co równało się z jej transportowaniem na tereny odległe od brzegu morza nawet o kilkaset kilometrów. Początkowo w polskiej kuchni nie wykorzystywano owoców morza. Chodziło tu głównie o ich krótki czas spożycia. Marnowanie żywności było dużą stratą dla wszystkich mieszkańców gospodarstwa. Innym bardzo charakterystycznym elementem polskiej kuchni są niewątpliwie zupy. Są one łatwe i tanie w przyrządzaniu. Wystarczy odpowiednia ilość wody, warzyw czy owoców, zioła i kawałek mięsa. Zupę można przygotować niemalże z wszystkiego. Ponadto są one bardzo zdrowe i pożywne. Jedyną tłustą rzeczą, jaka się w niej znajdzie to korpus czy inny kawałek mięsa, który nadaje całemu daniu wyrazistego smaku. Do tradycyjnych polskich zup zaliczamy między innymi: barszcz biały(przygotowany na zakwasie), barszcz czerwony(przyrządzony z czerwonych buraków), żurek(robiony na kwasie chlebowym i z kawałkami wędzonego mięsa), kapuśniak(z kwaszoną kapustą), zupa ogórkowa(podstawą są kiszone ogórki), grochówka(z gotowanym grochem), zupa grzybowa czy flaki wołowe.

Leave a Reply