Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Z branży
  • Diety to nie tylko odchudzanieDiety to nie tylko odchudzanie
    Problemy z otyłością jakie pojawiają się przede wszystkim w rozwiniętych społeczeństwach sprawiają, ze dieta kojarzy nam się przede wszystkim ze zrzucaniem wagi. Dieta jest jednak sposobem na zdrowe odżywianie się. …
  • Dobry dermatolog poznańDobry dermatolog poznań
    Dobry dermatolog – Poznań. Piękna i zadbana skóra to nasza wizytówka. Jesteśmy zadowoleni gdy jest promienna, świeża i nie sprawia nam żadnych kłopotów. Zdarzają się jednak sytuacje, w których o …
  • Próba odchudzaniaPróba odchudzania
    Wielu z nas w dzisiejszych czasach ma nadwagę. Jest ona dla nas na tyle niewygodna, że staramy się ją zrzucić. Niekiedy jednak poprzez żywność modyfikowaną, coraz większe jej ilości, jest …

Jak uniknąć efektu jojo

Głównie, dlatego że można go łatwo zakonserwować przy użyciu soli. Pozawalało to na zachowanie jej świeżości przez dłuższy czas, co równało się z jej transportowaniem na tereny odległe od brzegu morza nawet o kilkaset kilometrów. Początkowo w polskiej kuchni nie wykorzystywano owoców morza. Chodziło tu głównie o ich krótki czas spożycia. Marnowanie żywności było dużą stratą dla wszystkich mieszkańców gospodarstwa. Innym bardzo charakterystycznym elementem polskiej kuchni są niewątpliwie zupy. Są one łatwe i tanie w przyrządzaniu. Wystarczy odpowiednia ilość wody, warzyw czy owoców, zioła i kawałek mięsa. Zupę można przygotować niemalże z wszystkiego. Ponadto są one bardzo zdrowe i pożywne. Jedyną tłustą rzeczą, jaka się w niej znajdzie to korpus czy inny kawałek mięsa, który nadaje całemu daniu wyrazistego smaku. Do tradycyjnych polskich zup zaliczamy między innymi: barszcz biały(przygotowany na zakwasie), barszcz czerwony(przyrządzony z czerwonych buraków), żurek(robiony na kwasie chlebowym i z kawałkami wędzonego mięsa), kapuśniak(z kwaszoną kapustą), zupa ogórkowa(podstawą są kiszone ogórki), grochówka(z gotowanym grochem), zupa grzybowa czy flaki wołowe.

Leave a Reply