Kwiecień 2019
P W Ś C P S N
« sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Z branży
  • W Polsce nikt nie dba o Twoje zdrowieW Polsce nikt nie dba o Twoje zdrowie
    Szczerze mówiąc w Polsce nikt nie zadba o Twoje zdrowie, jeżeli Ty sam tego nie zrobisz. Służba medyczna jest w tragicznej sytuacji, kolejki oraz ignorowanie pacjentów w potrzebie jest standardem, …
  • Dietetyk w białymstokuDietetyk w białymstoku
    Szczupła sylwetka. Coraz więcej osób przykłada wagę do swojego wyglądu. Nie chodzi tu tylko w przypadku kobiet o perfekcyjnie wykonany makijaż, a w przypadku mężczyzn o idealnie wyprasowaną koszulę. Media …
  • Celiakia, czyli choroba układu pokarmowegoCeliakia, czyli choroba układu pokarmowego
    Wielu osobom trudno jest wyobrazić sobie śniadania bez zwyczajowej kromki chleba. Okazuje się jednak, że jest coraz więcej osób, dla których jedzenie zwykłego pieczywa może być po prostu niezdrowe. Są …

Jak uniknąć efektu jojo

Głównie, dlatego że można go łatwo zakonserwować przy użyciu soli. Pozawalało to na zachowanie jej świeżości przez dłuższy czas, co równało się z jej transportowaniem na tereny odległe od brzegu morza nawet o kilkaset kilometrów. Początkowo w polskiej kuchni nie wykorzystywano owoców morza. Chodziło tu głównie o ich krótki czas spożycia. Marnowanie żywności było dużą stratą dla wszystkich mieszkańców gospodarstwa. Innym bardzo charakterystycznym elementem polskiej kuchni są niewątpliwie zupy. Są one łatwe i tanie w przyrządzaniu. Wystarczy odpowiednia ilość wody, warzyw czy owoców, zioła i kawałek mięsa. Zupę można przygotować niemalże z wszystkiego. Ponadto są one bardzo zdrowe i pożywne. Jedyną tłustą rzeczą, jaka się w niej znajdzie to korpus czy inny kawałek mięsa, który nadaje całemu daniu wyrazistego smaku. Do tradycyjnych polskich zup zaliczamy między innymi: barszcz biały(przygotowany na zakwasie), barszcz czerwony(przyrządzony z czerwonych buraków), żurek(robiony na kwasie chlebowym i z kawałkami wędzonego mięsa), kapuśniak(z kwaszoną kapustą), zupa ogórkowa(podstawą są kiszone ogórki), grochówka(z gotowanym grochem), zupa grzybowa czy flaki wołowe.

Leave a Reply