Czerwiec 2019
P W Ś C P S N
« sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Z branży
  • Czym jest zdrowie?Czym jest zdrowie?
    Tak często słyszy się to magiczne słowo, ale niestety tak rzadko potrafimy dokładnie wyjaśnić, czym jest zdrowie i czy naprawdę warto o niego dbać. Zawsze podchodzimy do tej sprawy bardzo …
  • Medycyna fizykalnaMedycyna fizykalna
    Jest to rodzaj medycyny, który ściśle związany jest z fizjoterapią. Pacjentowi pomaga się poprzez wykonywanie różnego rodzaju zabiegów oraz ćwiczeń na jego ciele. Dzięki temu możliwe jest usprawnienie różnych partii …
  • Zdrowie na wiosnęZdrowie na wiosnę
    Gdy nadchodzi tak upragniona przez wiele osób pora roku, jaką jest wiosna i wreszcie dzień robi się dłuższy, słońce pojawia się na niebie, temperatura oscyluje już nie wokół zera, ale …

Jak uniknąć efektu jojo

Głównie, dlatego że można go łatwo zakonserwować przy użyciu soli. Pozawalało to na zachowanie jej świeżości przez dłuższy czas, co równało się z jej transportowaniem na tereny odległe od brzegu morza nawet o kilkaset kilometrów. Początkowo w polskiej kuchni nie wykorzystywano owoców morza. Chodziło tu głównie o ich krótki czas spożycia. Marnowanie żywności było dużą stratą dla wszystkich mieszkańców gospodarstwa. Innym bardzo charakterystycznym elementem polskiej kuchni są niewątpliwie zupy. Są one łatwe i tanie w przyrządzaniu. Wystarczy odpowiednia ilość wody, warzyw czy owoców, zioła i kawałek mięsa. Zupę można przygotować niemalże z wszystkiego. Ponadto są one bardzo zdrowe i pożywne. Jedyną tłustą rzeczą, jaka się w niej znajdzie to korpus czy inny kawałek mięsa, który nadaje całemu daniu wyrazistego smaku. Do tradycyjnych polskich zup zaliczamy między innymi: barszcz biały(przygotowany na zakwasie), barszcz czerwony(przyrządzony z czerwonych buraków), żurek(robiony na kwasie chlebowym i z kawałkami wędzonego mięsa), kapuśniak(z kwaszoną kapustą), zupa ogórkowa(podstawą są kiszone ogórki), grochówka(z gotowanym grochem), zupa grzybowa czy flaki wołowe.

Leave a Reply