Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Z branży
  • Błąd lekarza medycyny
    Czasami się zdarzy, że lekarz popełni błąd przy stawianiu diagnozy, dlatego też należało by się bardzo mocno zastanowić, bo czasami ta mylna diagnoza może spowodować bardzo dużo złego. Każdy z …
  • Dieta dla zdrowia
    Zdrowie jest jednym z najważniejszych elementów w życiu każdego z nas, dlatego też powinniśmy o nie odpowiednio zadbać. Dzisiejszy świat daje nam mnóstwo możliwości i sposobów na to, by jakoś …
  • Dieta dla osób po operacji
    Bywają takie chwile w życiu człowieka, że mimo tego że cieszył się on zawsze dobrym zdrowiem i nigdy nie chorował to nagle trafia do szpitala i potrzebna jest operacja. Chorób …

Jak uniknąć efektu jojo

Głównie, dlatego że można go łatwo zakonserwować przy użyciu soli. Pozawalało to na zachowanie jej świeżości przez dłuższy czas, co równało się z jej transportowaniem na tereny odległe od brzegu morza nawet o kilkaset kilometrów. Początkowo w polskiej kuchni nie wykorzystywano owoców morza. Chodziło tu głównie o ich krótki czas spożycia. Marnowanie żywności było dużą stratą dla wszystkich mieszkańców gospodarstwa. Innym bardzo charakterystycznym elementem polskiej kuchni są niewątpliwie zupy. Są one łatwe i tanie w przyrządzaniu. Wystarczy odpowiednia ilość wody, warzyw czy owoców, zioła i kawałek mięsa. Zupę można przygotować niemalże z wszystkiego. Ponadto są one bardzo zdrowe i pożywne. Jedyną tłustą rzeczą, jaka się w niej znajdzie to korpus czy inny kawałek mięsa, który nadaje całemu daniu wyrazistego smaku. Do tradycyjnych polskich zup zaliczamy między innymi: barszcz biały(przygotowany na zakwasie), barszcz czerwony(przyrządzony z czerwonych buraków), żurek(robiony na kwasie chlebowym i z kawałkami wędzonego mięsa), kapuśniak(z kwaszoną kapustą), zupa ogórkowa(podstawą są kiszone ogórki), grochówka(z gotowanym grochem), zupa grzybowa czy flaki wołowe.

Leave a Reply