Październik 2018
P W Ś C P S N
« sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Z branży
  • Owoce w diecieOwoce w diecie
    Dosyć ważnym elementem ludzkiej diety są owoce. Wiele mówi się o tym, że takowe powinny się znaleźć w naszym codziennym menu. Jest to oczywiście prawda, ponieważ owoce zawierają wiele przydatnych …
  • Gdy potrzebujesz lekarzaGdy potrzebujesz lekarza
    Niejednokrotnie w życiu człowieka dochodzi do takich sytuacji, kiedy to jest zmuszony on do tego, aby skorzystać z pewnych usług. Niestety, ale bardzo często okazuje się, że ludzie kompletnie nie …
  • Prowadź zdrowy tryb życiaProwadź zdrowy tryb życia
    Tak to już jest na tym świecie, że zadbane przedmioty służą człowiekowi przez długi okres czasu. Jednakże, bardzo często dochodzi do takich sytuacji, kiedy to człowiek nie zdaje sobie sprawy …

Jak uniknąć efektu jojo

Głównie, dlatego że można go łatwo zakonserwować przy użyciu soli. Pozawalało to na zachowanie jej świeżości przez dłuższy czas, co równało się z jej transportowaniem na tereny odległe od brzegu morza nawet o kilkaset kilometrów. Początkowo w polskiej kuchni nie wykorzystywano owoców morza. Chodziło tu głównie o ich krótki czas spożycia. Marnowanie żywności było dużą stratą dla wszystkich mieszkańców gospodarstwa. Innym bardzo charakterystycznym elementem polskiej kuchni są niewątpliwie zupy. Są one łatwe i tanie w przyrządzaniu. Wystarczy odpowiednia ilość wody, warzyw czy owoców, zioła i kawałek mięsa. Zupę można przygotować niemalże z wszystkiego. Ponadto są one bardzo zdrowe i pożywne. Jedyną tłustą rzeczą, jaka się w niej znajdzie to korpus czy inny kawałek mięsa, który nadaje całemu daniu wyrazistego smaku. Do tradycyjnych polskich zup zaliczamy między innymi: barszcz biały(przygotowany na zakwasie), barszcz czerwony(przyrządzony z czerwonych buraków), żurek(robiony na kwasie chlebowym i z kawałkami wędzonego mięsa), kapuśniak(z kwaszoną kapustą), zupa ogórkowa(podstawą są kiszone ogórki), grochówka(z gotowanym grochem), zupa grzybowa czy flaki wołowe.

Leave a Reply