Luty 2019
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Z branży
  • Dieta dla zdrowiaDieta dla zdrowia
    Zdrowie jest jednym z najważniejszych elementów w życiu każdego z nas, dlatego też powinniśmy o nie odpowiednio zadbać. Dzisiejszy świat daje nam mnóstwo możliwości i sposobów na to, by jakoś …
  • Zabiegi kosmetyczne dla mężczyznZabiegi kosmetyczne dla mężczyzn
    W dzisiejszych czasach nie tylko kobiety dbają o swój ładny wygląd i wizerunek. Z początku zadbany mężczyzna kojarzył się wszystkim z inną orientacją seksualną, jednak z czasem wszystkie kobiety zaakceptowały …
  • Medycyna dawniej a dziśMedycyna dawniej a dziś
    Każdy z nas wie dobrze, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu, większość obecnych dzisiaj chorób była dla ludzi śmiertelna, lub też niosła gigantyczne zagrożenie. Nic więc dziwnego, że dzisiaj olbrzymi postęp …

Jak uniknąć efektu jojo

Głównie, dlatego że można go łatwo zakonserwować przy użyciu soli. Pozawalało to na zachowanie jej świeżości przez dłuższy czas, co równało się z jej transportowaniem na tereny odległe od brzegu morza nawet o kilkaset kilometrów. Początkowo w polskiej kuchni nie wykorzystywano owoców morza. Chodziło tu głównie o ich krótki czas spożycia. Marnowanie żywności było dużą stratą dla wszystkich mieszkańców gospodarstwa. Innym bardzo charakterystycznym elementem polskiej kuchni są niewątpliwie zupy. Są one łatwe i tanie w przyrządzaniu. Wystarczy odpowiednia ilość wody, warzyw czy owoców, zioła i kawałek mięsa. Zupę można przygotować niemalże z wszystkiego. Ponadto są one bardzo zdrowe i pożywne. Jedyną tłustą rzeczą, jaka się w niej znajdzie to korpus czy inny kawałek mięsa, który nadaje całemu daniu wyrazistego smaku. Do tradycyjnych polskich zup zaliczamy między innymi: barszcz biały(przygotowany na zakwasie), barszcz czerwony(przyrządzony z czerwonych buraków), żurek(robiony na kwasie chlebowym i z kawałkami wędzonego mięsa), kapuśniak(z kwaszoną kapustą), zupa ogórkowa(podstawą są kiszone ogórki), grochówka(z gotowanym grochem), zupa grzybowa czy flaki wołowe.

Leave a Reply