Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Z branży
  • Dietetyk w białymstokuDietetyk w białymstoku
    Szczupła sylwetka. Coraz więcej osób przykłada wagę do swojego wyglądu. Nie chodzi tu tylko w przypadku kobiet o perfekcyjnie wykonany makijaż, a w przypadku mężczyzn o idealnie wyprasowaną koszulę. Media …
  • Medycyna fizykalnaMedycyna fizykalna
    Jest to rodzaj medycyny, który ściśle związany jest z fizjoterapią. Pacjentowi pomaga się poprzez wykonywanie różnego rodzaju zabiegów oraz ćwiczeń na jego ciele. Dzięki temu możliwe jest usprawnienie różnych partii …
  • Dieta orientalnaDieta orientalna
    Dieta orientalna jest dietą pochodzącą z Dalekiego Wschodu. Dzięki stosowaniu tej diety można w bardzo krótkim czasie schudnąć wiele kilogramów. Jednakże każdy z nas powinien się zastanowić czy podoła i …

Medycyna weterynaryjna

Medycyna weterynaryjna popularnie nazywana jest weterynarią. Progi punktowe na weterynarię są niższe, aniżeli na medycynę ludzką, ale tylko nieznacznie. Trzeba naprawdę dobrze zdać maturę z biologii i chemii na poziomie rozszerzonym, aby dostać się na weterynarię. Nie jest to oczywiście kierunek dla każdego. Na pewno nie wystarczy też kochać zwierząt, aby studiować weterynarię. W trakcie studiów czeka na nas sporo widoków, które wiążą się z prawdziwym cierpieniem zwierząt. Ludzie o słabych nerwach mogą naprawdę nie wytrzymać. Poza tym, weterynaria ma znacznie więcej godzin nauki do przerobienia, aniżeli medycyna ludzka, co wiąże się oczywiście z większą liczbą gatunków zwierząt do omówienia. Weterynaria to bowiem nie tylko pieski i kotki, ale również duże zwierzęta takie jak: krowy, konie, świnie. Po studiach można wybrać dla siebie sporo specjalizacji – w tym najbardziej oblegana chirurgia. Samo dostanie się na wymarzony kierunek to jedno, ale jego ukończenie to coś zupełnie innego. Dlatego trzeba dobrze przemyśleć swój wybór. Czy będziemy w stanie przejść praktyki w rzeźni, gdzie zabijane są zwierzęta, czy liczymy się z pracą przy badaniu mięsa? Jeśli to nas interesuje, dlaczego nie?

Leave a Reply