Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Z branży
  • Zdrowie a lekarzeZdrowie a lekarze
    Na temat zdrowia każdy z nas wie wszystko, każdy wszystko zna, i jest najlepszym lekarzem, najlepszym opiekunem dla samego siebie ale… do pewnych granic .Gdy rozłoży nas na dobre zwykła …
  • Jak zachować dobrą formę przez długi czasJak zachować dobrą formę przez długi czas
    O tym, że dbać o zdrowie trzeba wiedzą doskonale wszyscy. Ryzyka wystąpienia rozmaitych chorób nie da się naturalnie uniknąć, ale zawsze istnieją sposoby na to, by je zminimalizować. Co zatem …
  • Medycyna estetyczna to przyszłość medycynyMedycyna estetyczna to przyszłość medycyny
    Mało kto wie, że aktywność fizyczna jest najlepszą metodą zapobiegania wielu chorobą zwłaszcza w średnim wieku, a także pomaga w szybszym powrocie do zdrowia. Ludzie jednak nie lubią ćwiczyć. Tłumaczą …

Tłuszcze w diecie

Wielu z nas sądzi, że jedząc tłuste potrawy, szybko buduje sobie tkankę tłuszczową w organizmie. Jednakże, prawa o tłuszczach w naszej diecie jest nieco inna. Dziś postaramy się ją przybliżyć. Przede wszystkim, pamiętać należy, że zarówno tłuszcze roślinne, jak i zwierzęce są w naszym codziennym odżywianiu absolutnie niezbędne do przetrwania – nie można sobie więc ich do końca odmówić. Dzięki nim bowiem, przyswajamy sobie witaminy i mikroelementy – surówka z wielu odżywczych warzyw bez kilku kropel oliwy na pewno nie wniesie niczego pożytecznego do naszego organizmu. Ponadto, tkanka tłuszczowa nie tworzy się z tłuszczy właśnie, jak możemy, na zasadzie analogii, pomyśleć. Tłuszczowa tkanka powstaje w wyniku przetwarzania węglowodanów – przede wszystkim prostych. Dlatego też, dobrym zaleceniem w diecie jest niełączenie ze sobą węglowodanów oraz tłuszczu w jednym posiłku, ponieważ to jest prosta droga do tego, żeby przytyć. Warto o tym z całą pewnością pamiętać, ponieważ znaczenie tego stwierdzenia w codziennym odżywianiu jest bardzo duże. Pamiętać trzeba także, ze tłuszcze roślinne są znacznie bogatsze w przeciwrakowe kwasy omega – 3 i omega – 6. Nie obawiajmy się więc masła, czy też tłustych ryb, ponieważ i one się przydają.

Leave a Reply